Monday, February 8, 2010

Straight outta Diham

Pt ca azi oscilez intre "Lumea e-a mea" (Mafia cu Loredana) si "Nu ma uita" (RACLA cu Anda Adam) astazi vom discuta despre hip hop.Despre hip hop ca gen muzical(rapp) si nu ca "way of living" sau ca o cultura. De unde a plecat??!?Ca si jazzul, a plecat din suferinta comunitatilor afro-americane care-si cantau durerea la trompeta.Era un alt fel de a face haz de necaz:afro-americanii faceau jazz de necaz.Mai tarziu s-au gandit sa fac hip-hop de necaz.Elementele care definesc hip-hopul/rappul sunt rapping, DJ-ing, MCing, sampling etc. Asa ca le vom lua pe rand:
MC-ul, sau cel care face rapping, e tipu care intretine atmosfera, cel care "da pe beat", omu' cu versul vorbit sau baiatu' cu rima.Intr-o trupa de rapp sunt cel putin 2 MC care se completeaza unul pe altul.
DJ-ing e abilitatea de a te juca cu discurile.Din tehnicile "antice" dj-istice folosite mentionam
-backingtrack-ul, care e intrepatrunderea a sunetelor de pe doua discuri pt generarea unui amestec nou
-scratching-ul miscarea inainte si-napoi a unui vinil pana i se rup franele.Mixajul celor doua tehnici e punctul de plecare a unui negativ.Peste el vin 2 sau mai multi MC care dau versurile.
Mai tarziu apare tehnica de sampling; luarea unor masuri de 4 timpi din melodii cunoscute si lipirea lor repetata.
Bunicul DJ-ingului si al hip-hop-ului este considerat imigrantul jamaican DJ Kool Herc.Ar mai fi multe de spus dar tre' sa aveti si voi o tema pt acasa asa ca ramane sa google-iti voi despre inceputurile tehnicii de DJ-ing.
Inventarea termenului de hip-hop ii este atribuita lui Keith Cowboy unul din cei 5 rapperi ai trupei Grandmaster Flash and the Furious Five. Ghiciti cine e DJ-ul si ce sunt cei 5 furiosi.
Cel care e creditat ca a folosit termenul ca fiind o descriere a unei noi culturi este Afrika Bambaataa celebrul DJ creditat ca parintele muzicii elektro funk si promotorul initial al curentului hip-hop.
Prima melodie rap inregistrata e considerata a fi "Rapper's Delight" a trupei Sugarhill Gang in 1979, chiar daca exista mai multe voci care pretind alta.
Chiar daca muzica rapp este apanajul comunitatilor afro-americane, si toata nebunia a inceput in Bronx, cei care au "rupt topurile" americane au fost albii de la Beastie Boys cu albumul "Licence to Ill".Asta s-a intamplat si datorita reticentei care exista in privinta a tot ceea ce vine dinspre acea parte a societatii americane (la fel cum Elvis, tot un alb, a rupt topurile vizavi de rock'n roll).
Dupa aceea Run DMC colaboreaza cu Aerosmith la al 3 lea lor album "Raising Hell".Coverul dupa "Walk this way" readuce pe scena Aerosmith."My adidas" aduce notorietate firmei cu acelasi nume.Era perioada de aur a hip-hopului ca si cultura si a rappului ca gen muzical(1986-1994).
Apar trupe care sparg toate topurile vanzarilor si MC celebri.Apare NWA-ul lui Eazy-E, Dre, Mc Ren si Ice Cube."Straight outta Compton" marcheaza inceputurile gangsta rapp-ului - subgen al rappului.Criticile n-au intarziat sa apara pentru ca genul a fost perceput ca fiind promotorul violentei, traficul de droguri, furtului, rasismului, homofobiei intrucat rapperii isi asumau rolul unui caracter prin intermediul caruia prezentau toate problemele cu care se confruntau comunitatile din care veneau.De la Eazy si NWA la B-real si Cypress Hill, la Biggie si Junior MAFIA la Krayzie Bone si Bone Thugs-n-Harmony, la RZA si Wu tang, la 2Pac la Immortall Tehnique Em si multi multi altii restu' e istorie....
Completarile vizavi de rappul romanesc si de golden-age-ul lui mai incolo.

1 comment:

  1. bine asha ma..Asta e istorie,in rest sunt numai rahaturi.Hip=hop-ul romanesc , ma refer la ceea ce ajunge pe rafturi este in mare parte ciordit din afara iar ceea ce este underground este cunoscut in un cerc mult prea mic de oameni.Prea multa saracie , prea multe minti inguste si prea multa plictiseala.Generatia noastra a pierdut startul iar ce vine din urma e numai praf.Si nu poti sa compari viata de strada de la ei cu viata de strada de la noi. Despre ce sa canti in primul rand ? Saracie ? cacat , deja e stereotip. Ca fumezi ? mare kkt , toti fumeaza.
    Coruptie ? no shit . Doar la noi este .
    Despre un popor de bosorogi si someri si incompetenti ? Asta ar fi ceva nou.
    Nu ai cum sa faic din cacat bici , dar poti sa-l impachetezi in staniol si sa-l vinzi la fraieri zicand ca sunt bomboane.

    ReplyDelete