Thursday, April 21, 2011

Globalizeaz-o p-asta

Ne place sau nu, lumea de ieri dar mai ales cea de azi este un mix. Reusit sau nu, uneori haios, alteori trist, totul se combina. De la spiritual la material si de la cultura la fotbal. Din aceasta lume pestrita nu puteam lipsi noi, ca natie, fiind de felul nostru (sau placandu-ne sa credem) ca suntem cireasa de pe macaroana, miezul din covrig sau gaura de la tort. Fie ca-i vorba de niste malaiezieni care nu stiu o boaba de romana, dar canta cu patima "Dragostea din tei", fie ca e vorba de neamtul de rand care conduce un Sandero, sau de Brancusi, sculptorul "francez" nascut in Gorj, pt numele caruia maimutele afrincofone* nu au diacriticele romanesti, pentru toti gasim tot felul de amestecuri inedite in care una din partile componente e romaneasca. Exemplele nu sunt neaparat concludente din punctul asta de vedere, intrucat la Brancusi nu vad nicio alta componenta in afara de aia romaneasca. Nefiind un erudit, o sa ma limitez la ceea ce se pricepe tot romanul adica fotbal, politica si caterinca. Pt ca e un blog serios(deci e exclusa caterinc) si nu vorbim azi nici de tarfe, imi ramane sa vorbesc despre un produs al globalizarii din fotbal. Pt cei/cele care considera ca punem prea multa pasiune pt fotbal le spun ceea ce i-am spus si vecinei proprietara de caine din specia caprioara obeza: "Vecina n-ai cum sa ne intelegi cand vine vorba de fotbal. De cand ma stiu, scorul la plans dintre calificari ratate si inmormantari e 3 la 2.Pt calificari: Suedia in '94, Slovenia 2002 si Middlesborough 2006". Incheind definitia pasiunii pt fotbal, revin la subiect - produsul globalizarii. Produs pe care l-am vazut la ultima aparitie a Stelei in competitiile europene. Mai exact la meciul cu Napoli. Pt cei ce n-au vazut meciul, ai nostri erau in echipament ros-albastru iar macaronezii erau imbracati in bleu. Prin minutul 70 se face schimbare la Napoli. "Ia sa vedem pe cine baga astia". Surprize surprize - numele de pe tricoul macaronezului era D U M I T R U.
Mai jos e un fragment din reactiile comesenilor cu care urmaream meciul
"- Ba ce plm asta e al nostru sau al lor?!? O fi facut jiji vreun transfer azi noapte.
- Dupa nume, pare de-al nostru.
- Poate de-al tau ca de-al meu nu-i. Nu vezi ca-i negru-tuci.
- Da ba, da'-l cheama Dumitru.
- Da ba da' are tricoul lu' Napoli.
- Poate e mai prostutz, asa in genul lu' Claudiu Raducan si s-a imbracat aiurea.
- Ce daca-l cheama Dumitru? O fi fost ta-su beat cand l-a botezat si o fi crezut ca-i vreun nume exotic.
- Nu e ma de-al nostru. E macaronez.
- La cum arata, parca e burkinez.
- A jucat ma si-n meciul tur. E italian.
- E italian o (*&^( "

Dupa meci, am avut curiozitatea sa dau un search pe google sa ma luminez cum de-l cheama pe om Dumitru. Si am aflat urmatoarele:
Nume: Cardoso
Prenume: Nicolao Manuel Dumitru
cetatenie: italiana
locul nasterii: suedia
culoarea pielii: combinatie intre negru-tuci si negru-smoala
Nume de scena/nickname (atribuit de comentatorul acelui meci) "Mitica"
Parintii
Tatal: italian de origine romana
Mama: brazilianca

*afrincofone - termen copt pe moment - combinatie intre "african" si "francofon" pt a desemna specia de maimute care populeaza actualul teritoriu al Frantei. Cu riscu' de a fi catalogat rasist, cata vreme ei ne considera "tigani" pe toti, imi rezerv dreptul de a-i considera magrebieni (mai mult de 50% din populatia franceza este de culoare). Asa ca pt mine sunt toti maimute africane.

PS Fiind ultima ineptie inainte de Paste, va urez "Hristos a-nviat!" si "Renuntati dracu' la iepurasu' de Paste. E o traditie pagana de undeva din mitologia nordica (daca nu ma insel) iepurele in cauza fiind scos din joben de zeita Eastre(sau ceva de genu'). Observati asemanarea izbitoare cu Easter Bunny"

PPS Si tot despre fotbal: aseara de cupa regelui s-a ales prafu'. La propriu. Sergio Ramos a scapat-o din autobuz si a ajuns sub roti. Multi sunt de parere ca e vorba iar de "mana lu' D-zeu" care a impins trofeul spre rotile autobuzului pe motiv ca Realul n-a jucat nimic aseara si ca n-ar fi meritat sa castige. Dar astea sunt simple speculatii :))))

2 comments:

  1. foarte tare :))))


    ps : nu vorbim nici azi de tarfe :))))))))))

    ReplyDelete
  2. Conform sintagmei ca "politica e o tarfa" atunci nu vorbim, nici azi, de tarfe.

    ReplyDelete